Kraina jutra

Weekendowe warsztaty wokalne 2020.

Korzystając z ostatnich promieni jesiennego słońca wyjechałyśmy na warsztaty wokalne do Popowa. Ośrodek Caritas w Puszczy Białej już nie pierwszy raz nas ugościł – i tym razem mogłyśmy napawać się zapachem lasu, słuchać ciszy i oddychać świeżym powietrzem.

W tym roku grupa bardzo się rozrosła. Zależało nam więc, aby dziewczęta mogły się poznać, miały czas na rozmowę i wspólne działanie. Plan był następujący:

SOBOTA

• Warsztaty „Ciało i ruch” prowadzone przez Renatę Król – instruktorkę jogi, która w autorski sposób łączy pracę z ciałem i głosem. W śpiewaniu bardzo ważny jest oddech, dlatego podczas zajęć skupiałyśmy się na przygotowaniu naszego ciała do tego, aby mogło swobodnie oddychać, klatka piersiowa była otwarta, a głos wolny.
  • Gra terenowa, w której pojawiły się zadania na temat literatury, ekologii, historii i nauki. Wszystko po to, aby lepiej zrozumieć film zaplanowany na wieczór.
  • Film „Tommorowland” reż. Brad Bird.

NIEDZIELA

• Dyskusja o filmie. Taka forma wprowadzenia do dyskusji stała się już w naszej grupie tradycją. Dzięki temu dziewczęta mają możliwość samodzielnie zastanowić się nad najważniejszymi kwestiami poruszonymi w filmie. Przyzwyczajając się do charakteru i szczegółowości testów ćwiczą swoją filmową percepcję i uważność na szczegóły.
  • Warsztaty wokalne.