2020: MILLE VOCI w sieci

Rok 2020 przetrwaliśmy pod znakiem pandemii. Konieczna była zmiana form działania. Mimo trudnych początków wypracowaliśmy własne metody pracy z dziećmi i młodzieżą on-line oraz sposoby prezentowania naszych działań w sieci. Efektem tego roku jest seria klipów dostępnych na kanale YouTube Chóru MILLE VOCI.

Efekty w postaci klipów pozytywnie zaskoczyły nawet nas, ale mamy nadzieję, że szybko wrócimy do koncertowania na żywo! To jest to, co najbardziej kochamy i po co tworzymy chór – dla radości spotkania i dzielenia pasją! Na żywo, bo kultura i sztuka to rodzaj wymiany. Dziękujemy naszej publiczności, że jesteście i czekacie razem z nami na powrót normalności…

Szczęśliwego Nowego Roku!

12 kwietnia 2020

Premiera piosenki „Goccia dopo goccia” (tytuł polski: „Kropla po kropli”)

Chór wziął udział w międzynarodowym projekcie, którego celem było zjednoczenie się i współpraca pomimo pandemii. Polskie tłumaczenie doskonale oddało stan ducha zarówno wykonawców jak i odbiorców. Przesłaniem piosenki jest myśl, że jeden głos trudno usłyszeć, lecz kiedy jest ich wiele, powstaje chór, nawet jeśli dzielą nas tysiące kilometrów. W projekcie wzięło udział 92 dzieci z 25 chórów, w tym reprezentacja Mille Voci.

18 kwietnia 2020

Premiera piosenki „Wszystko będzie dobrze”

„Andra’ tutto bene (Restiamo insieme)” czyli „Wszystko będzie dobrze (Zostańmy razem)” to króciutka mini-piosenka, którą twórcy związani z festiwalem Zecchino d’Oro postanowili przekazać dzieciom na całym świecie w czasach, gdy epidemia wymusiła zamknięcie rodzin w domach. Było to pierwsze samodzielne dzieło naszego wirtualnego Chór MILLE VOCI.

Piosenka, której pomysłodawcą jest słynny włoski Instytut Antoniano, niesie przesłanie nadziei, a także stanowi okazję do zaangażowania dzieci w śpiew.  Twórcy utworu pragną, by dzieliły się nim dzieci na całym świecie. Dzięki wspólnemu – choć na odległość – śpiewaniu, dzieci czują się mniej samotne i łatwiej  im przejść przez trudną sytuację, w jakiej się znajdujemy. Rola rodziców polega na filmowaniu i rozpowszechnianiu nagrania w mediach społecznościowych.

Tekst włoski: Angela Senatore
Tekst polski: Karolina Olczedajewska,  Xenia Zawanowska
Muzyka: Alessandro Visintainer

Wszystko będzie dobrze
Jeśli tęsknisz dziś i czekasz
Ta piosenka Cię przytuli.
Tych, co boją się lub smucą
też pocieszy i utuli.

Gdy ją wszyscy zaśpiewamy
da nadzieję, wskaże drogę.
Jak po burzy piękna tęcza
Wróży słońce i pogodę!

Nie jesteś sam! Jest nas wielu!
Zobacz ilu, Przyjacielu!
Poślij uśmiech tym, co chronią nas
Trudny czas to życzliwości czas.

A choć jesteś teraz
tak daleko, ściskamy Cię!
I jedno tylko wiemy
My razem zostaniemy
Zobaczysz, będzie dobrze
Będzie dobrze.

26 maja 2020

Piosenka z okazji Dnia Matki – #3choirs4mom – „Kwiaty dla mamy i taty”

Nagranie klipu do piosenka „Kwiaty dla Mamy i Taty” było inicjatywą fundacji. Do współpracy zaprosiliśmy zaprzyjaźnione chóry dziecięce: Magiche Voci z Włoch, Izar Txiki z Kraju Basków.

Efektem była radość ze wspólnego muzykowania oraz życzenia dla tych, których kochamy – tym razem zaśpiewane w trzech językach! Trzy zaprzyjaźnione chóry połączyły siły, by pokazać, jak ważne i piękne są wartości takie jak współpraca, przyjaźń czy pasja. 65 głosów, 3 języki i tysiące kwiatów: granicą może być tylko nasza wyobraźnia!

20 grudnia 2020

Teledysk do piosenki świątecznej „Wigilia skrzatów” (Tomtarnas julnatt)

To kolejny projekt, do którego MILLE VOCI zaprosiło inne chóry. Chóry dziecięce z Polski, Włoch i Szwecji we wspólnym projekcie na Boże Narodzenie: „Wigilia skrzatów” (Tomtarnas julnatt) to znana szwedzka piosenka świąteczna. W projekcie udział wzięły trzy chóry: Chór Dziecięcy Mille Voci z Polski oraz Piccolo Coro Magiche Voci di Torino i Piccolo Coro San Sperate z Włoch, a także oraz soliści ze Szwecji.

Wykonawcy:
Chór Dziecięcy MILLE VOCI – K.Olczedajewska, X.Zawanowska, Warszawa, Polska
Piccolo Coro Magiche Voci Di Torino – D.Herrera, V.Tradori, V.Carosso, Turyn, Włochy
Piccolo Coro San Sperate – S.Caria, G.Caria, San Sperate, Włochy
oraz
Molly z Gothenburga (solo), Szwecja Sigge, Tilde, Daniel i Henry z Huddinge, Sztokholm, Szwecja

Wykorzystano prace plastyczne wykonane przez uczestników zajęć „Rękodzieło” oraz „Warsztaty kreatywności”  pod opieką Iwony Kalinowskiej.

„Wigilia Skrzatów” (Tomtarnas julnatt)
V.Sefve-Svensson – A.Smedberg – X.Zawanowska

Aranżacja: Bartek Ługowski
Oprawa graficzna: Magda Witosińska
Animacje: Xenia Zawanowska
Montaż audio: Xenia Zawanowska, Zofia Krystman
Montaż audio PC Magiche Voci: Valentina Carosso
Montaż audio PC San Sperate: Giovanna Caria
Montaż video: Xenia Zawanowska

Tekst szwedzko/polsko/włoski

1. Midnatt råder, tyst det är i husen – tyst i husen.
Alla sova, släckta äro ljusen – äro ljusen.

Tipp, tapp, tipp, tapp,
tippetippetipp, tapp,
tipp, tipp, tapp

2. W każdym domu, kiedy noc zapada – noc zapada
małe skrzaty wielki głód dopada – głód dopada

Tup tup, tup tup,
tupu tupu, tup tup
Tup tup tup

3. I folletti hanno tanta fame – tanta fame
Cercan cibo frugando nelle case – nelle case

4. Kiedy skrzaty pełne brzuszki mają – kiedy mają
Zamiast psocić, chętnie pomagają – pomagają

5. Se prepari dolci per sfamarli – per sfamarli
Saran sempre pronti ad auitarti – aiutarti

24 grudnia 2020

Wideoklip do piosenki świątecznej „Gloria”

„Gloria”, czyli „Angeli delle campagne” (tytuł oryginału: „Les anges de nos campagnes”) to bardzo znana, francuska piosenka świąteczna pochodząca z XVIII wieku, którą  Grupa Wokalna i Chór Dziecięcy MILLE VOCI wykonują we włoskiej wersji językowej. Nagranie było naszym sposobem na złożenie świątecznych życzeń: Wesołych Świąt! Buona Natale! Joyeux Noel! Merry Christmas!

10 czerwca 2020

„Love” (I love you Mother Nature)

Także Grupa Wokalna zaistniała w sieci. Pierwszy klip dziewczęta nagrały wraz z absolwentkami grupy. Była to piosenka „Love”, oryginalnie nagrana przez Lennon i Maisy dla Coop Naturaplan w 2014 roku.